Cica a kazánházban (Adrienn kérdése)

Hétfőn lett ivartalanítva a cicám, az állatorvos tanácsára, hátha megszűnik a probléma. Másfél éves kandúr, aki mindenkit támad egyik pillanatról a másikra. Itt született, itt nőtt fel, simogatva volt, szeretgetve volt, nem is volt vele probléma. Kb. fel éve egyik pillanatról a másikra nekiugrott apukámnak, aztán azóta szépen mindenkinek a családból. Bent van a kazánházban, már senki nem mer bemenni, mert terrorban tart minket. A múltkor kiengedtük az udvarra, akkor is emberekre irányuló agressziót mutatott, a többi cicával nem foglalkozott. Előbb történt, hogy bent voltunk nála anyukámmal, én simogattam, fetrengett, dorombolt. Közben anyukám kitakarította az alomtálcáját, végzett, sétált volna ki, a macska pedig megáll, magas, hosszú nyávogás… és lendülettel jön neki. Ha nem csukjuk rá az ajtót, tuti, hogy ugrik megint. Nagyon elkeserítő. Mit lehetne vele kezdeni?

Beküldte: Adrienn, 2020. márc. 15.

Szia! Ezt a problémát legjobb lenne személyesen átbeszélni, de azért ötleteljünk picit! Első körben el kellene vinni állatorvoshoz a cicát, olyanhoz, aki tényleg ért is a macskákhoz! Aki szerint az ivartalanítás kiiktatja ezt a fajta szélsőséges agressziót, az nem olyan. Szóval, a lényeg, hogy meg kellene nézetni az állatot, hogy nincs-e fájdalmas panasza! Nem figyeltétek meg, hogy ha valamelyik testrészéhez nyúltok, akkor támad leginkább? Enni rendesen eszik? Almot használja? Egyébként, ha végképp nem használ semmi, gyógyszert is lehet íratni, ami segít megfékezni az agressziót. Szintén olyan orvossal, aki otthon van a témában.

A másik kérdésem, hogy mióta van a kazánházban a cica? Van ablaka? Mert ha nincs, akkor borzasztóan ingerszegény környezetről van szó, amitől nem csodálom, hogy bekattan. Mi történik, ha kiengeditek az udvarra, túlzott emberi jelenlét nélkül? Hogy viselkedik?

Esetleg megfigyeltétek, milyen helyekről, illetve milyen ingerekre támad? Érdemes naplót vezetni, a legtöbb esetben tanulságos. Minél részletesebb, annál jobb! (Addig is, ha az idegesség legkisebb jelét tapasztaljátok, menjetek a közeléből!) Esetleg kipróbálhatjátok a Feliway párologtatót is, de figyeljetek, hogy kövessétek a használati utasítást! Volt olyan ügyfelem, akiknél egyébként működött, hogy az emberi családtagok befújták vele a lábukat, és a cica nem ment nekik így!

 

Ha teszett, oszd meg! Ezzel a Facebook/Twitter/Google oldalára kerülsz, akik elhamoznak sütikkel 🙂

  2 komment: “Cica a kazánházban (Adrienn kérdése)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! Ha a kék gombra kattintasz, úgy vesszük, hogy ismered és elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat!