Cica és kutya (Mária kérdése)

Kertes házban élünk. Van egy macskánk és egy kutyánk. Kölyökként kijöttek egymással, de nagytestű kutya a miénk, német juhász, és ahogy nőtt, a cica elkezdett rettegni tőle. Kimenni nem mer, de lassan az ágy alól se jön ki, csak az alomba és enni. Mit tehetnénk?

Beküldte: Mária, 2022. dec. 10.

Lehet, hogy csalódást fogok okozni, de nem olyan egyszerű érdemben válaszolni erre a kérdésre levélben, ilyen kevés információ alapján. Így inkább megpróbálom leírni, hogy mire figyelnék, ha cica viselkedés tanácsadásra kerülne a sor.

Először is kérnék egy-két videófelvételt. Még feltennék néhány kérdést, hogy pontosítsuk, de az egyik lehetne olyan, amiben a két állat együtt van, közel kerülnek egymáshoz. (Ha ez lehetséges, mert a viszonyuk megengedi.) A másik pedig lehetne egy gazdival történő interakció, pl. etetés, simogatás. Ezekből a felvételekből többek között kiderülhetne, hogy biztosan a cicával kell-e kezdeni… és nem a kutyussal. Ebben az esetben nem én vagyok a te embered 🙂

Aztán körülnéznék bent a házban. A cicák biztonságérzetét nagyban befolyásolják a körülmények. Általánosságban véve a jelszó a bőség (mindenből!), de ennek a gyakorlati kivitelezése nem feltétlenül egyszerű. Éppen ezért vagyok, van a tanácsadás. Ahogy a fokozatosság is csak egy szó… a tanácsadás során töltjük meg az esetetekre szabott tartalommal.

Az viszont biztos, hogy a cicát ki kell csalni az ágy alól; lassan, apró lépésekben. Hogy mi ennek a menete? Van rá mód, van rá több mód is, de a konkrét javaslathoz ismerni kellene benneteket 🙂

Megjegyzem, hogy egy állatorvosi vizsgálat se ártana, különösen, ha újonnan jelentkezett a problémás viselkedés.

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük