Abcica összepisil (Gyöngyös kérdése)

Nagyon el vagyok keseredve a cicánk viselkedése miatt. Abcica 4 éves múlt áprilisban, 9 hetes korában került hozzánk, panelbe, azóta is itt van folyamatosan, benti cica, a kisfiamnak hoztuk. Egyedüli cica volt az alomban. Már kiskorában sem szeretett kézben lenni, ha fölvettük, leugrott, nem volt bújós, ritkán jött csak oda hozzánk. Mikor egy éves volt, lett egy kiskutyánk, akivel nehezen, de összebarátkozott. Tavaly előtt nyáron befogadtunk egy kiscicát, ott kezdődtek a problémák Abcica viselkedésével. Mivel az új kiscica mindkét állattal barátkozott, és velünk, emberekkel is, Abcica félénk volt vele, tartózkodó, ugyanakkor féltékeny a kutyára. Kezdte lepisilni a másik két állat párnáit, a fotelokat. A kiscica fél évig volt nálunk, de Abcica pisilő szokása megmaradt. Rendszeresen lepisilte a fotelokat továbbra is, és a kutya fekhelyét, még a ketrecébe is belepisilt, ha nyitva maradt. Próbáltam a macskaalmot gyakrabban tisztítani, hogy hátha az lehet a baj, de nem segített. Nem tudtam rájönni a lelki okára, hogy miért pisil oda. A kutyával azóta is rosszban van, fél tőle. Pár hónapja a fotelokat már békén hagyja, de most azt vettem észre, ha több napra elmegyünk, akkor pisil, méghozzá az én ágyamra. És nem akkor, mikor nem vagyunk itthon, hanem mikor megjöttünk már, és úgy csinálja, hogy feltűnő legyen, hogy mihamarabb észrevegyük. Szabályozni is tudja a pisi mennyiségét, hogy mekkora legyen a jel. Tegnap megjöttünk egy három napos nyaralásból, és annyira lepisilte a már megvetett ágyamat, hogy öt réteget kellett levenni és kimosni. Azt gondolom ezek alapján, hogy ez a cica nem bírja, ha elmegyünk itthonról több napra, pedig ez főleg nyáron, gyakrabban előfordul, a többi évszakban pedig korán megyünk dolgozni, és késő délután érünk haza. Ilyenkor mindig egyedül van. Éjszaka az én szobám ajtaja csukva van, a fiamé nyitva, ott aludhatna vidáman, az egész szobában bárhol, mégis az én szobám ajtaját kaparássza, és nyávog, hogy engedjem be. Ezekből azt gondolom, hogy ez a cica alapból nem érzi jól magát nálunk, mert nem adottak a feltételek a számára. Neki egy olyan gazda kellene, aki felnőtt, akinél egyedüli állat, és nem hagyja egyedül nemhogy napokra, hanem szinte még nap közben sem. Kérlek, segítsetek, mert nem tudjuk ezt a problémát megoldani, és már nagyon rossz ez a helyzet! Én most azt gondolom, hogy másik gazdát kellene neki keresni, de igazából nem tudom eldönteni, mi lenne a megoldás, ami mindenki számára kedvező!

Beküldő: Gyöngyös, 2018. aug. 23.

Szia! Zoe cica vagyok, a mijau.hu tejfelesszájú gyakornoka. Ez az első válaszom! Megbeszéltem ügyedet a főnökkel, és egyetértünk veled: Abcica nem érzi jól magát nálatok. De mielőtt a viselkedését elemeznénk, egy kérdés: látta a cicát állatorvos? Mert a macskáknak is lehet hólyaghuruta, sajnos, és a fájdalmas vizelést az alomhoz kötjük. Kézenfekvő megoldás inkább máshová menni, nem? Ami a többit illeti: attól tartok, ez a probléma nem átlátható így a neten, de azért tegyünk egy próbát. Szóval: A másik cica előtt milyen volt Abcica? Akkor is fennállt mellévizelés? Próbálkoztál másfajta alommal? Ha fedett alomtálcád van, fedél nélkülivel? A kutya békén hagyja, miközben a dolgát végzi? Sok cica szereti belátni a környéket, amikor ürít, és azt is, ha van menekülő útvonal. Magyarul, ha pl. az emberi wc-ben tartod az almot (panel lévén feltételezem, hogy nem palota), és a kutya elállja az ajtót… garantálom, hogy ilyen körülmények között kerülni fogja. Jaj, fontos! Miért nem engeded a cicát a szobádba éjszaka? Gazdi is, Kaylee is, River is, ragaszkodtak ehhez a kérdéshez.

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  6 hozzászólás: “Abcica összepisil (Gyöngyös kérdése)

 1. Picit kiegészítem 🙂 Hogy keress-e új gazdit a cicának, az véleményem szerint sok mindentől függ. Pl., ha a kisfiad ragaszkodik hozzá, akkor inkább ne. Ha viszont őt nem érdekli, és te sem rajongsz a cicáért különösebben… ez nem baj, van ilyen. Ebben az esetben a maccs boldogabb lenne egy olyan helyen, ahol tényleg szeretik. Ha úgy érzed, hogy ez nálatok semmiképp sem megy, mert sosem volt köztetek “kémia”, most a sok pisivel megspékelve meg pláne, akkor hajrá új gazdi. De azt tudnod kell, hogy hacsak nem fajtaellegű macska, ez nehéz lesz. Hemzsegnek a világban a gazdira váró cicák. Sajnos. Ennek kapcsán érdeklődnék: ivartalanítva van Abcica? Mert ha nem, akkor, kérlek, holnap vidd el. Lehet, hogy ez meg is oldja a problémákat.

 2. Esetleg uv lámpával meg lehetne nézni, alaposra sikerült-e a takarítás… a gazdi tud ilyet!

 3. Köszönöm szépen a válaszokat!
  A cica ivartalanítva van, és az alom fedett, a fürdőben tartjuk, az ajtó mindig ki van éppen ezért támasztva. A kutya nem mehet oda be, meg nem is szokta a cicát zargatni. Néha játszani szeretne vele, de a cica nem vevő a dologra.
  Azért gondolom, hogy utálja ezt a helyzetet, mert ennek a pisilésnek direkt jelzés szerepe van, neki nem tetszik az, ha itthagyjuk, nem tetszik, ha másik állatot hozunk ide, pedig az életmódunk ilyen.
  Egyébként, most, hogy említed, eszembe jutott, hogy tényleg, a másik cica előtt is volt párszor ilyen ágyra pisilés, amikor több napra elmentünk.
  Sajnos, a “kémia” valóban nem működött, mert már picinek is hiába akaratuk szeretgetni, egyszerűen nem hagyta magát. Igen, tudom, hogy nem minden cica bújós, de őrajta soha nem tudtam kiigazodni, valahogy nem voltunk egy hullámhosszon. Brit rövidszőrű a fajtája.
  Úgy érzem, tényleg jobb lenne neki olyan helyen, ahol egyedüli állat, és nem hagyják magára. Látszik rajta, hogy rossz kedvű, ha lehet ilyent egy macskára mondani, és boldogtalan, és ezt nagyon rossz látni, hiszen az embernek azért van állatkája, hogy szeretgesse. Sajnos, tehetetlennek érzem magam a helyzet megoldásában.

 4. Az mindenképp jó hír, hogy brit rövidszőrű, szinte biztosan lenne jelentkező rá, ha úgy döntesz. Csak, kérlek, jó helyre add, aki vigyáz rá, aki bent tartja. Nem való a kinti élet egy cicának, aki kölyökkorától lakásban él.
  Persze, hogy nem szeret egyedül lenni, ez végül is érthető. De! Hidd el, hogy nem bosszúból pisil (erősen kérdéses, hogy a cicák képesek-e ilyesmire, finoman szólva, hiszen nem emberek), hanem a diszkomfort-érzete miatt. Nincs valaki, aki a távollétetek alatt rendszeresen meglátogatná? Mi úgy szoktuk, hogy reggel, este szervezünk a cicáknak ember-társaságot, ha elutazunk. Ha meg hosszabb időre megyünk, valaki általában hozzánk költözik cicázni. (Pl. barátok késő tini gyereke, aki örül két hét szülőmentes létnek.)
  Esetleg még meg lehetne próbálkozni leszedni az alom tetejét, meg pár polcolt felfúrni neki, hogy a magasban, kutyamentesen közlekedhessen. Ez talán még nem olyan nagy befektetés.
  Úgy érzem, valahol elcsúszott ez a dolog, és nem lesz egyszerű helyrehozni 🙁 Sok energiát fog kelleni belerakni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük