Cica farka (Tünde kérdése)

Kérdéseim lennének, amikre nem tudtam rájönni, hogy miért van. Van egy 1 éves cicám, Hofi. 4 hónaposan már tüzelni kezdett, így átesett az ivartalanításon. Nincs vele gond, bár mostanában elkezdett harapni… nem tudom, hogyan lehetne erről leszoktatni. A másik dolog: van, amikor a farka a duplájára nő, a vékony farok iszonyatosan vastaggá válik… megfigyeltem, hogy a farok változása előtt soha nem éri semmilyen trauma. Mi lehet ennek az oka? Illetve az utolsó, ha kinyitjuk a lakás bejárati ajtaját, mert éppen valahova mennünk kell, akkor ő azonnal kirohan a lépcsőházba, de kis idő múlva visszajön. Erről még nem tudtam leszoktatni. Egyébként nagyon aranyos, kedves cica, aki imád sétálni és autózni is. A sétálásnál már eljutottunk odáig, hogy csak hám van rajta, póráz nincs. Természetesen ott vagyok vele, és ha szólok neki, a nevén szólítom, azonnal odajön hozzám.

Beküldte: Tünde, 2018. nov. 15.

Nahát, igazán klassz cicád van! Póráz nélkül ilyen szépen sétál, lenyűgöző! Vegyük sorra a kérdéseidet. Harapás: kellene tudni a körülményeket, de általánosságban javaslom, hogy írj naplót. Tehát: ha a cica harap, rögtön írd le az előzményeket. Ő mit csinált, te mit csináltál, körülöttetek volt-e valami említésre méltó. Jó esetben hamar kiderülnek a tipikus helyzetek. Minden esetre, ha arról van szó, hogy épp simized, és akkor harap, úgy egyszerű a válasz. Túlstimuláltad, a cica besokallt. Próbáld kifigyelni a harapás előtti jeleket, pl. a maccs csapkodhatja a farkát. Farok: arra gondolsz, hogy a szőrét felfújja a cica? Ajtó: Először is, tedd egyértelművé, hogy mikor szabad kimenni, és mikor nem. Hámmal lehet, anélkül nem. Ha tilosban jár, küldd vissza. A kérdésem, hogy ez sikerül-e, vagy elszalad? Mert ha be tudod küldeni, vagy be tudod vinni, akkor szerintem ezzel a témával nem érdemes foglalkozni. Majd kapcsol a jószág. (Ha viszont elszalad, és alkalmanként tíz percet kell hajkurászni, az persze más, kérlek, írd meg kommentben.)

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  2 hozzászólás: “Cica farka (Tünde kérdése)

  1. Köszönöm a választ. Szóval, Hofi akkor harapja meg a kezemet, ha ölbe veszem, lehet ez nem tetszik neki… Párom pl. amikor megy a fürdőszoba felé, nyúl a kapcsolóhoz, hogy felkapcsolja a villanyt, Hofi felugrik a kaparófára, ahonnan eléri és ráharap a kezére. Tehát nem tudom semmilyen úgymond tipikus dologhoz kötni. A faroknál arra gondolok, hogy a farkán feláll a szőr, bevastagodik a farka, de a testén a szőr nincs felfújódva. Amikor a lépcsőházba fut ki, soha nincs rajta hám, és kérem segítségedet, hogy mivel próbálkozzak, hogy egyértelmű legyen számára, hogy csak hámmal szabad kimenni. El szokott szaladni, de magától vissza is jön. Illetve volt már olyan, hogy utánamentem, rászóltam és visszament a lakásba. Olyan még soha nem volt, hogy hajkurászni kellett volna, hogy visszajöjjön…

  2. Hofi nagyon jófej cica lehet 🙂 Lehet, hogy nem tetszik neki, nem ő lenne az egyedüli cica. Fiatal macskáknál még az szokott lenni, hogy remek vadásztárgynak nézik az emberi kezet, lábat. A magam részéről az enyémeknek ezt sosem engedtem. Egyszerűen, higgadtan annyit mondtam nekik, hogy “nem”, odébb tettem őket, és egy kis ideig levegőnek néztem őket. Leszoktak róla hamar. (De ez továbbra is csak tipp, nehéz megmondani, mi történik, anélkül, hogy látnám.) A felfújódó szőr védekezési reakció, sok cica akkor csinálja, ha kutyát lát, hall. Hogy ki mennyire borzol, a farkát vagy csak a testét, egyén meg szituációfüggő. Egyébként el tudom képzelni, hogy Hofi hall valamit. Nem lakik felettetek/mellettetek kutya? Simán hallják, amit te nem. Az utolsó kérdésedről: egyszerű. Csak akkor engedd ki, ha hám van rajta, egyébként parancsold vissza. Késedelem nélkül. Mivel Hofi tanulékony ciccnek tűnik, szerintem le fog neki esni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük