Cica a kazánházban (Adrienn kérdése)

Hétfőn lett ivartalanítva a cicám, az állatorvos tanácsára, hátha megszűnik a probléma. Másfél éves kandúr, aki mindenkit támad egyik pillanatról a másikra. Itt született, itt nőtt fel, simogatva volt, szeretgetve volt, nem is volt vele probléma. Kb. fel éve egyik pillanatról a másikra nekiugrott apukámnak, aztán azóta szépen mindenkinek a családból. Bent van a kazánházban, már senki nem mer bemenni, mert terrorban tart minket. A múltkor kiengedtük az udvarra, akkor is emberekre irányuló agressziót mutatott, a többi cicával nem foglalkozott. Előbb történt, hogy bent voltunk nála anyukámmal, én simogattam, fetrengett, dorombolt. Közben anyukám kitakarította az alomtálcáját, végzett, sétált volna ki, a macska pedig megáll, magas, hosszú nyávogás… és lendülettel jön neki. Ha nem csukjuk rá az ajtót, tuti, hogy ugrik megint. Nagyon elkeserítő. Mit lehetne vele kezdeni?

Beküldte: Adrienn, 2020. márc. 15.

Szia! Ezt a problémát legjobb lenne személyesen átbeszélni, de azért ötleteljünk picit! Első körben el kellene vinni állatorvoshoz a cicát, olyanhoz, aki tényleg ért is a macskákhoz! Aki szerint az ivartalanítás kiiktatja ezt a fajta szélsőséges agressziót, az nem olyan. Szóval, a lényeg, hogy meg kellene nézetni az állatot, hogy nincs-e fájdalmas panasza! Nem figyeltétek meg, hogy ha valamelyik testrészéhez nyúltok, akkor támad leginkább? Enni rendesen eszik? Almot használja? Egyébként, ha végképp nem használ semmi, gyógyszert is lehet íratni, ami segít megfékezni az agressziót. Szintén olyan orvossal, aki otthon van a témában.

A másik kérdésem, hogy mióta van a kazánházban a cica? Van ablaka? Mert ha nincs, akkor borzasztóan ingerszegény környezetről van szó, amitől nem csodálom, hogy bekattan. Mi történik, ha kiengeditek az udvarra, túlzott emberi jelenlét nélkül? Hogy viselkedik?

Esetleg megfigyeltétek, milyen helyekről, illetve milyen ingerekre támad? Érdemes naplót vezetni, a legtöbb esetben tanulságos. Minél részletesebb, annál jobb! (Addig is, ha az idegesség legkisebb jelét tapasztaljátok, menjetek a közeléből!) Esetleg kipróbálhatjátok a Feliway párologtatót is, de figyeljetek, hogy kövessétek a használati utasítást! Volt olyan ügyfelem, akiknél egyébként működött, hogy az emberi családtagok befújták vele a lábukat, és a cica nem ment nekik így!

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  2 hozzászólás: “Cica a kazánházban (Adrienn kérdése)

 1. Szia
  Nem faj tuti semmilye altalaba akkor támad pont mikor nem nyúlunk hozza csak egyszer gondol egyet nyavog farkát dobálja és jön nekünk. Amúgy dorombol dorgolozik fetreng aztán egyszer csak elmennek otthonrol…
  Eszik rendesen nagy étvágyú volt mindig is. Almot használja rendszeresen.
  Kazanhazba született van ablak amin kilat. Kiskora óta szeretgetve volt hoztuk ki a lakasbol semmi jelet nem mutatta soha ilyennek aztán egyik napról a másikra lett ilyen gonosz…
  Most meg ha kiengedjuk az udvarra fel borzolja a szőrét nyavog és támad mindenkit akit lat és ember… idegen macskak se érdeklik csak emberre irányuló ? Ha nem lat embert maszkal szaglaszik.
  Földről támad mindig. Mintha védené a területet tőlünk…. Parologtatot orvos ajánlásával próbáltuk semmit nem ért!

 2. Nem lehet, hogy fél? Ha keveset járt ki a kazánházból, simán lehet. Egyszerűen nyissátok ki az ajtót, hagyjátok mászkálni, és csak a távolból figyeljétek. De én továbbra is azt mondom, hogy mindent előzzön meg egy cicákhoz értő állatorvos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük