Gyakori kérdések

Ezen az oldalon a macska viselkedés tanácsadásról gyakran feltett kérdéseket (és válaszainkat) osztjuk meg. Ha nem találsz valamit, írj a xenia.balint@gmail.com email címre, vagy használd az űrlapot a szöveg alatt! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-t várj 72 órán belül!

A macstanácsadóról

Miért vág egy pszichológus macska viselkedés tanácsadásba?

Az első löketet az adta, hogy imádom a cicákat. A másodikat, hogy feltűnt: mennyire félreértjük mi, emberek, ezeket a csodálatos, gyönyörű lényeket! De a végső csapás egy ismerősöm és macskájának története volt: Cilu ugyanis mindenhová odavizelt, ezért az Illatos úti telepre került 🙁

Mit ért egy pszichológus a cicákhoz?

Van személyes tapasztalatom és szakirodalmi tájékozottságom. (Külföldi online tanfolyamok, tudományos cikkek, ismeretterjesztő könyvek, filmek.) De igazság szerint, ennél jóval fontosabb, hogy ismerem és a másik életemben (relaxapont.hu) napi szinten alkalmazom a viselkedésterápiás eszköztárat. Ez az irányzat a 20. század elején kezdett kibontakozni, és olyan nevek köthetők hozzá, mint B. F. Skinner vagy Ivan Pavlov. (Utóbbi volt a kiskutyás-csengős kutató.) Meglepő vagy sem, valójában nem számít: szorongó felnőtt, hiperaktív gyerek vagy cica az alany. A viselkedésterápia alapjai még halaknál is alkalmazhatók. Bónuszként a családterápiás ismereteimet említeném, hiszen a cicák részei a családnak! A videóelemzésről is pszichológusként tanultam; de hogy anyát és gyermekét, vagy cicát és gazdiját nézem, az tulajdonképpen mindegy. A módszer ugyanaz.

A macska viselkedés tanácsadásról

Kinek kell jelen lennie? Az egész családnak?

Kifejezetten előnyös, de nem követelmény. Aki mindenképp kell: a cica elsődleges gondozója, illetve az a családtag, aki a legtöbbet kapja a problémából. (Mondjuk őt támadja a cica.)

Gond, ha a gyerekeim (15 és 17 évesek) tudnának fogadni?

Beszéljünk róla! Előzetesen gondold át, hogy mi történik, ha javaslatokat teszek például a lakásotok cicásítására? Mondjuk, hogy kapjon az állat egy “kilátót”. Ebben valószínűleg nem a gyerekeké az utolsó szó. El tudod fogadni, ha ilyesmivel állnak elő a konzultációt követően? Ha a válasz nem, akkor inkább gyere te is, hogy elmondhasd az elképzeléseidet és reagálhassak rájuk.

Mi nem család vagyunk, hanem lakótársak. Jössz azért?

Persze 🙂

Hány alkalomra van szükség?

Az esetek kilencven százalékában az alapcsomag (videóelemzés, fő foglalkozás, kontroll) elegendő. Többre általában akkor van szükség, ha a cica agresszív, különösen félénk, vagy egyéb oknál fogva nagyban meghatározza/korlátozza az életedet. Tehát ha félsz a saját cicádtól, nem mersz vendéget se hívni, éjjelente óránként kelsz miatta, akkor valószínűleg hosszabb lesz a folyamat. Kellenek a plusz alkalmak akkor is, ha valamiért nem sikerül kivitelezned, amiben megállapodunk.

Dolgozol ivaros állatokkal is?

Igen, de az a helyzet, hogy bizonyos viselkedésformákról képtelenség lebeszélni egy hormonjai által hajtott állatott. Például, a lány cica, ha lakásban él, és tüzel, bizony vernyákolni fog…

Kötelező az állatorvosi kivizsgálás a tanácsadás előtt?

Nem, de ajánlott, főleg akkor, ha egy korábban panaszmentes cica viselkedése változott meg.

A díjszabásról

Ha három cicám van, többszöröződik a tanácsadás díja?

Nem, dehogy!

A helyszínről

Hol történik a tanácsadás?

Erősen ajánlott, hogy a második, fő lépés személyesen történjen, de online is lehetséges. Utóbbi esetben kamera is szükséges, így a sima telefonhívás nem elég!

Vállalsz Székesfehérvárra/Békéscsabára/Pilisborosjenőre kiszállást?

Elsősorban Budapesten vállalok kiszállást, de a környéki települések szóba jöhetnek.

Technikai kérdések

El lehet érni telefonon? (Skype-on, Viber-en?)

Igen, email-ben adok elérhetőséget azoknak, akik ilyen módon szeretnének időpontot egyeztetni a tanácsadásra, vagy kérdéseik vannak a lebonyolítással kapcsolatban. Fontos, hogy telefonon nem történik sem ötletelés, sem megoldás-keresés, csakis a technikai részletek megbeszélése!

Írtam neked, és semmi válasz…

Kérlek, ismételd meg, néha közbeszól a technika ördöge!

Nem jelent meg a hozzászólásom!

Elképzelhető, ha valószínűtlen is, hogy spam lett belőle. (Írj, és ellenőrzöm!)

Be vagy oltva koronavírus ellen?

Igen, háromszor.

Kérdezz te is!

    Kérjük, a cicáddal kapcsolatban ne itt, hanem a Macstanács fül alatt írj! Ezen az űrlapon a tanácsadással kapcsolatos kérdéseket várjuk, és kizárólag ezekre válaszolunk.

    Email stimmel? (kötelező)

    Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót (kötelező)