Gyakori kérdések

Ezen az oldalon a macska viselkedés tanácsadással kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket (és a rájuk adott válaszainkat) osztjuk meg. Ha esetleg nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint@gmail.com email címre, vagy használd az űrlapot a szöveg alatt! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-t várj 72 órán belül!

A macstanácsadókról

Miért vág egy pszichológus macska viselkedés tanácsadásba?

Az első löketet az adta, hogy imádom a cicákat. A másodikat, hogy feltűnt: mennyire félreértjük mi, emberek, ezeket a csodálatos, gyönyörű lényeket! De a végső csapás egy ismerősöm és macskájának története volt: Cilu ugyanis mindenhová odavizelt, ezért az Illatos úti telepre került 🙁

Mit ért egy pszichológus a cicákhoz?

Van személyes tapasztalatom és szakirodalmi tájékozottságom. De, igazság szerint, ennél jóval fontosabb, hogy ismerem és a másik életemben (relaxapont.hu) napi szinten alkalmazom a viselkedésterápiás eszköztárat. Ez az irányzat a 20. század elején kezdett kibontakozni, és olyan nevek köthetők hozzá, mint B. F. Skinner vagy Ivan Pavlov. (Utóbbi volt a kiskutyás-csengős kutató.) Meglepő vagy sem, valójában nem számít: szorongó felnőtt, hiperaktív gyerek vagy cica az alany. A viselkedésterápia alapjai még halaknál is alkalmazhatók. Bónuszként a családterápiás ismereteim is jól jönnek, hiszen a cicák is részei a családnak! Így ők is lehetnek tünethordozók…

A macska viselkedés tanácsadásról

Mehet Skype-on az első alkalom is?

Általános kérdések esetén határozottan igen. Ha például konzultálni szeretnél, mielőtt haza viszed életed első kiscicáját, akkor felesleges a személyes találkozás. Ha nincs más lehetőség, akkor is megpróbálhatjuk természetesen, és nem szokott eredménytelen lenni, de nagyságrendekkel nehezebb a probléma mögé látni online, különösen, ha a cicád agressziója az, ami gondot okoz.

Az egész családnak jelen kell lennie?

Javaslom, hogy valamennyi, a macskával együtt élő családtag jelen legyen, de nem követelmény. Annak azonban mindenképp részt kell vennie a tanácsadáson, aki a legtöbbet kapja a problémából! (Őt kelti a cica éjszaka, őt támadja elsősorban.)

A második/harmadik online alkalommal is javasolt az egész család jelenléte?

Problémafüggő. Az első foglalkozás végén egyeztetünk.

Gond, ha a gyerekeim (15 és 17 évesek) tudnának fogadni?

Beszéljünk róla! Előzetesen gondold át, hogy mi történik, ha javaslatokat teszek például a lakásotok cicásítására? Mondjuk, hogy kapjon az állat egy “kilátót”. Ebben valószínűleg nem a gyerekeké az utolsó szó. El tudod fogadni, ha ilyesmivel állnak elő a konzultációt követően? Ha a válasz nem, akkor inkább gyere te is, hogy elmondhasd az elképzeléseidet és reagálhassak rájuk.

Mi nem család vagyunk, hanem lakótársak. Jössz azért?

Persze 🙂

Hány alkalomra van szükség?

Az esetek kilencven százalékában egyre. A többiben 2-4.

Dolgozol ivaros állatokkal is?

Igen, de az a helyzet, hogy bizonyos viselkedésformákról képtelenség lebeszélni egy hormonjai által hajtott állatott. Például, a lány cica, ha lakásban él, és tüzel, bizony vernyákolni fog…

Kötelező az állatorvosi kivizsgálás a tanácsadás előtt?

Nem, de ajánlott, főleg akkor, ha egy korábban panaszmentes cica viselkedése változott meg.

A díjszabásról

Ha három cicám van, többszöröződik a tanácsadás díja?

Nem, dehogy!

Az időpontról

Mi az a legkésőbbi időpont, amikor lemondhatom a megbeszélt alkalmat?

24 órával korábban. Ha ez nem történik meg, és nem talállak otthon, a kiszállási díjat rendezni kell.

A helyszínről

Vállalsz Székesfehérvárra/Békéscsabára/Pilisborosjenőre kiszállást?

Elsősorban Budapesten vállalok kiszállást, de a környéki települések szóba jöhetnek. Továbbá havonta járok Nagykanizsán, így bizonyos napokon ez a város is játszik!

Technikai kérdések

El lehet érni telefonon? (Skype-on, Viber-en?)

Igen, email-ben adok elérhetőséget azoknak, akik ilyen módon szeretnének időpontot egyeztetni a tanácsadásra, vagy kérdéseik vannak a lebonyolítással kapcsolatban. Fontos, hogy telefonon nem történik sem ötletelés, sem megoldás-keresés, csakis a technikai részletek megbeszélése!

Írtam neked, és semmi válasz…

Kérlek, ismételd meg, néha közbeszól a technika ördöge!

Nem jelent meg a hozzászólásom!

Elképzelhető, ha valószínűtlen is, hogy spam lett belőle. (Írj, és ellenőrzöm!)

Kérdezz te is!

    Kérjük, a cicáddal kapcsolatban ne itt, hanem a Macstanács fül alatt írj! Ezen az űrlapon a tanácsadással kapcsolatos kérdéseket várjuk, és kizárólag ezekre válaszolunk.

    Email stimmel? (kötelező)

    Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót (kötelező)