Gyakori kérdések

Ezen az oldalon a macska viselkedés tanácsadással kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket (és a rájuk adott válaszainkat) osztjuk meg. Ha esetleg nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint@gmail.com email címre, vagy használd az űrlapot a szöveg alatt! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-t várj 72 órán belül!

A macstanácsadókról

Miért vág egy pszichológus macska viselkedés tanácsadásba?

Az első löketet az adta, hogy imádom a cicákat. A másodikat, hogy feltűnt: mennyire félreértjük mi, emberek, ezeket a csodálatos, gyönyörű lényeket! De a végső csapás egy ismerősöm és macskájának története volt: Cilu ugyanis mindenhová odavizelt, ezért az Illatos úti telepre került 🙁

Mit ért egy pszichológus a cicákhoz?

Van személyes tapasztalatom és szakirodalmi tájékozottságom. De igazság szerint, ennél jóval fontosabb, hogy ismerem és a másik életemben (relaxapont.hu) napi szinten alkalmazom a viselkedésterápiás eszköztárat. Ez az irányzat a 20. század elején kezdett kibontakozni, és olyan nevek köthetők hozzá, mint B. F. Skinner vagy Ivan Pavlov. (Utóbbi volt a kiskutyás-csengős kutató.) Meglepő vagy sem, valójában nem számít: szorongó felnőtt, hiperaktív gyerek vagy cica az alany. A viselkedésterápia alapjai még halaknál is alkalmazhatók. Bónuszként a családterápiás ismereteim is jól jönnek, hiszen a cicák is részei a családnak! Így ők is lehetnek tünethordozók…

A macska viselkedés tanácsadásról

Hol történik a tanácsadás?

A legjobb, ha az első alkalom a cica otthonában történik. A további találkozások viszont általában mehetnek online. (Agresszív cicák jelenthetnek kivételt.)

Mehet online az első alkalom is?

Általános kérdések esetén határozottan igen. Ha például konzultálni szeretnél, mielőtt haza viszed életed első kiscicáját, akkor felesleges a személyes találkozás. Ha nincs más lehetőség, akkor is megpróbálhatjuk természetesen, és nem szokott eredménytelen lenni, de nagyságrendekkel nehezebb a probléma mögé látni online, különösen, ha a cicád agressziója az, ami gondot okoz.

Nem tudunk a lakásunkban fogadni, vihetjük hozzád a cicát?

Nem lenne értelme! Mégsem szegezhetem neki a kérdést, hogy “Kedves cica, mi a problémád?”! Ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a macska nemkívánatos viselkedését, szükséges megfigyelni a környezetét, őt a saját környezetében, a gazdi(k) viselkedését, az ember-macska kommunikációt.

Az egész család jelenléte szükséges?

Kifejezetten előnyös, de nem követelmény. Aki mindenképp kell: a cica elsődleges gondozója, illetve az a családtag, aki a legtöbbet kapja a problémából. (Pl. őt támadja a cica.)

A második/harmadik online alkalommal is javasolt az egész család jelenléte?

Problémafüggő. Az első foglalkozás végén egyeztetünk.

Gond, ha a gyerekeim (15 és 17 évesek) tudnának fogadni?

Beszéljünk róla! Előzetesen gondold át, hogy mi történik, ha javaslatokat teszek például a lakásotok cicásítására? Mondjuk, hogy kapjon az állat egy “kilátót”. Ebben valószínűleg nem a gyerekeké az utolsó szó. El tudod fogadni, ha ilyesmivel állnak elő a konzultációt követően? Ha a válasz nem, akkor inkább gyere te is, hogy elmondhasd az elképzeléseidet és reagálhassak rájuk.

Mi nem család vagyunk, hanem lakótársak. Jössz azért?

Persze 🙂

Hány alkalomra van szükség?

Az esetek kilencven százalékában egy-két alkalom megoldást hoz.

Dolgozol ivaros állatokkal is?

Igen, de az a helyzet, hogy bizonyos viselkedésformákról képtelenség lebeszélni egy hormonjai által hajtott állatott. Például, a lány cica, ha lakásban él, és tüzel, bizony vernyákolni fog…

Kötelező az állatorvosi kivizsgálás a tanácsadás előtt?

Nem, de ajánlott, főleg akkor, ha egy korábban panaszmentes cica viselkedése változott meg.

A díjszabásról

Ha három cicám van, többszöröződik a tanácsadás díja?

Nem, dehogy!

Az időpontról

Mi az a legkésőbbi időpont, amikor lemondhatom a megbeszélt alkalmat?

24 órával korábban. Ha ez nem történik meg, és nem talállak otthon, a kiszállási díjat rendezni kell.

A helyszínről

Vállalsz Székesfehérvárra/Békéscsabára/Pilisborosjenőre kiszállást?

Elsősorban Budapesten vállalok kiszállást, de a környéki települések szóba jöhetnek. Továbbá havonta megfordulok Nagykanizsán, így bizonyos napokon ez a város is játszik!

Technikai kérdések

El lehet érni telefonon? (Skype-on, Viber-en?)

Igen, email-ben adok elérhetőséget azoknak, akik ilyen módon szeretnének időpontot egyeztetni a tanácsadásra, vagy kérdéseik vannak a lebonyolítással kapcsolatban. Fontos, hogy telefonon nem történik sem ötletelés, sem megoldás-keresés, csakis a technikai részletek megbeszélése!

Írtam neked, és semmi válasz…

Kérlek, ismételd meg, néha közbeszól a technika ördöge!

Nem jelent meg a hozzászólásom!

Elképzelhető, ha valószínűtlen is, hogy spam lett belőle. (Írj, és ellenőrzöm!)

Kérdezz te is!

    Kérjük, a cicáddal kapcsolatban ne itt, hanem a Macstanács fül alatt írj! Ezen az űrlapon a tanácsadással kapcsolatos kérdéseket várjuk, és kizárólag ezekre válaszolunk.

    Email stimmel? (kötelező)

    Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót (kötelező)