Kanapé az áldozat (Csaba kérdése)

Sziasztok! Van 2 db 1 éves iker fekete kandúr cicám. Minden rendben van velük, kivéve, hogy kb. 10 esetből 6-szor a kanapét részesítik előnyben kaparásra, a macskabútor (szép nagy macskavár 6 oszloppal, szeretik, használják) helyett. Hogyan lehetne (lehetséges egyáltalán) teljesen átszoktatni őket a macskabútorra? Amikor dolgozni megyek, a kanapét letakarom törölközővel (azt nem kaparják), amikor otthon vagyok, nem engedem a kaparását. Próbálkozom a körömvágással is. Nagyon nem szeretik (ki hitte volna :D), de baleset nem történt, csak nagyon erőszakolni kell őket, azt meg nem akarom. Kb 2-3 karomig jutunk, onnantól már csak közelharc van… Vannak ötleteitek? Ha részletek hiányoznak, kérdezzetek bátran!!! Kellemes macskulást!!!! 🙂

Beküldte:Csaba, 2020, febr. 12.

Várjunk, akkor a letakarás és a figyelem megoldja a problémát? Vagy ez utóbbi túl sok energiát igényel tőled? Különben sok kérdésem van még 🙂 Pl. az említett macskabútoron kívül mennyi lehetőségük van a cicáknak kaparászni? Egyébként nem érdemes a karomvágással vesződni. Annyira úgysem tudod levágni, hogy ne sértse a bútort, és abbahagyni sem fogják a cicák emiatt. Részben jelölés gyanánt csinálják, a talpuk mirigyeivel szagosítják a birodalmukat, ez nem fog változni. Még az olyan macskák is csinálják, akik átesnek a rém barbár karomeltávolító műtéten. (Magyarországon szerencsére nem engedélyezett, ha pedig esetleg az USÁ-ban élsz, ne csináltasd meg, nagy szenvedés okoz a cicáknak!)

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  4 hozzászólás: “Kanapé az áldozat (Csaba kérdése)

 1. Szia! Én azt vettem észre, a cicám akkor kaparja a bútort, ha figyelemre vágyik. Tisztában van vele, hogy nem szabad és hogy “haragszom” érte, de mégis nekiáll, ha úgy érzi hanyagolva van (pl. tévézünk).
  Nálunk megoldotta a gondot, hogy amint elkezdené a kaparást rászólok és elvonom a figyelmét játékkal vagy szeretgetéssel.
  Amúgy kis korától vágjuk a karmát, eltűri. Viszont ez nem oldotta meg kaparászást, ebből is gondolom, hogy ezt nem karom koptatás miatt csinálja első sorban.

 2. A cicák jelölnek is a kaparászással, sokszor segít, ha tele van “legális” lehetőségekkel a lakás! Kaparófa vagy bármilyen nyűhető felület.

 3. Frissítenék, mi is történt azóta. Egyetértek a kommentelővel, az esetek egy részében valóban figyelmet akar a macska. Ekkor Idegesebben kapar, s közben rám néz. Játék vagy szeretgetés a megoldás. A másik hogy alvás után nyújtógyakorlatként csinálja. Lassan, kevesebbet dolgozva a bútoron, komótosan. És van, hogy jelöl, akkor meg csak úgy odamegy, amolyan napi rutinként.

  Megoldások: Az összes szék háttámlájának hátoldalát bevontam egy színben, anyagban passzoló szövettel, mivel mindig ott kaparnak. Ez cserélhető. Fél éve nyüstölik, még nem szakadt ki. Évente nem gond kicserélni, székenként 1 óra. A kanapé (még hősiesen bírja), szerencsére egy olcsó darab Marketplace-ről, ha már kiszakad, van az IKEA-nak egy Ektorp sorozata. Marketplace tele van velük. Ezekre kapható új huzat. 2 évente nekem ennyi belefér. És mosógépben is ki tudom mosni…

  Plusz felszereltem 4 szizál kaparófát a falakra, különböző helyre, na meg továbbra is ott a macskavár. A cicák is változtak azóta, ez alatt azt értem, hogy eleinte idegesebbek voltak. 2 kandúrról lévén szó ment a területharc, a stressz levezetése pedig gyakran kaparásban végződik. De mára ez szinte megszűnt. Csak játék van, velem és egymással. A macskapecabot hasznos (lézert nem használok, frusztráló) a fölös energia levezetésében, plusz a zörgős plüssök és labdák is menők. Persze nappal, amikor dolgozni vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük