Kanapé az áldozat (Csaba kérdése)

Sziasztok! Van 2 db 1 éves iker fekete kandúr cicám. Minden rendben van velük, kivéve, hogy kb. 10 esetből 6-szor a kanapét részesítik előnyben kaparásra, a macskabútor (szép nagy macskavár 6 oszloppal, szeretik, használják) helyett. Hogyan lehetne (lehetséges egyáltalán) teljesen átszoktatni őket a macskabútorra? Amikor dolgozni megyek, a kanapét letakarom törölközővel (azt nem kaparják), amikor otthon vagyok, nem engedem a kaparását. Próbálkozom a körömvágással is. Nagyon nem szeretik (ki hitte volna :D), de baleset nem történt, csak nagyon erőszakolni kell őket, azt meg nem akarom. Kb 2-3 karomig jutunk, onnantól már csak közelharc van… Vannak ötleteitek? Ha részletek hiányoznak, kérdezzetek bátran!!! Kellemes macskulást!!!! 🙂

Beküldte:Csaba, 2020, febr. 12.

Várjunk, akkor a letakarás és a figyelem megoldja a problémát? Vagy ez utóbbi túl sok energiát igényel tőled? Különben sok kérdésem van még 🙂 Pl. az említett macskabútoron kívül mennyi lehetőségük van a cicáknak kaparászni? Egyébként nem érdemes a karomvágással vesződni. Annyira úgysem tudod levágni, hogy ne sértse a bútort, és abbahagyni sem fogják a cicák emiatt. Részben jelölés gyanánt csinálják, a talpuk mirigyeivel szagosítják a birodalmukat, ez nem fog változni. Még az olyan macskák is csinálják, akik átesnek a rém barbár karomeltávolító műtéten. (Magyarországon szerencsére nem engedélyezett, ha pedig esetleg az USÁ-ban élsz, ne csináltasd meg, nagy szenvedés okoz a cicáknak!)

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  7 hozzászólás: “Kanapé az áldozat (Csaba kérdése)

 1. Szia! Én azt vettem észre, a cicám akkor kaparja a bútort, ha figyelemre vágyik. Tisztában van vele, hogy nem szabad és hogy “haragszom” érte, de mégis nekiáll, ha úgy érzi hanyagolva van (pl. tévézünk).
  Nálunk megoldotta a gondot, hogy amint elkezdené a kaparást rászólok és elvonom a figyelmét játékkal vagy szeretgetéssel.
  Amúgy kis korától vágjuk a karmát, eltűri. Viszont ez nem oldotta meg kaparászást, ebből is gondolom, hogy ezt nem karom koptatás miatt csinálja első sorban.

 2. A cicák jelölnek is a kaparászással, sokszor segít, ha tele van “legális” lehetőségekkel a lakás! Kaparófa vagy bármilyen nyűhető felület.

 3. Frissítenék, mi is történt azóta. Egyetértek a kommentelővel, az esetek egy részében valóban figyelmet akar a macska. Ekkor Idegesebben kapar, s közben rám néz. Játék vagy szeretgetés a megoldás. A másik hogy alvás után nyújtógyakorlatként csinálja. Lassan, kevesebbet dolgozva a bútoron, komótosan. És van, hogy jelöl, akkor meg csak úgy odamegy, amolyan napi rutinként.

  Megoldások: Az összes szék háttámlájának hátoldalát bevontam egy színben, anyagban passzoló szövettel, mivel mindig ott kaparnak. Ez cserélhető. Fél éve nyüstölik, még nem szakadt ki. Évente nem gond kicserélni, székenként 1 óra. A kanapé (még hősiesen bírja), szerencsére egy olcsó darab Marketplace-ről, ha már kiszakad, van az IKEA-nak egy Ektorp sorozata. Marketplace tele van velük. Ezekre kapható új huzat. 2 évente nekem ennyi belefér. És mosógépben is ki tudom mosni…

  Plusz felszereltem 4 szizál kaparófát a falakra, különböző helyre, na meg továbbra is ott a macskavár. A cicák is változtak azóta, ez alatt azt értem, hogy eleinte idegesebbek voltak. 2 kandúrról lévén szó ment a területharc, a stressz levezetése pedig gyakran kaparásban végződik. De mára ez szinte megszűnt. Csak játék van, velem és egymással. A macskapecabot hasznos (lézert nem használok, frusztráló) a fölös energia levezetésében, plusz a zörgős plüssök és labdák is menők. Persze nappal, amikor dolgozni vagyok.

 4. Sziasztok! Van egy nagy problémánk! Cicánk most múlt 1 éves. Egészen 8 hónapos koráig semmi gond nem volt a szobatisztasággal. Akkor vittük ivartalanításra ( kandúr) és kiderült, hogy az egyik heréje rejtve van. Onnantól kezdve, hetente többször is előfordul, hogy az ágyneműnkre végzi el a nagy dolgát. Mindig máséra, tehát nem csak jellemzően valakiére. Az almot folyamatosan tisztán tartjuk. Ugyan úgy, sőt jobban, mint előtte. Már állandóan zárjuk a hálószobákat, hogy ne történjen baleset. Akkor jobb híján a rongyszőnyeg közepére került a “produktum”! Megfigyeltük, hogy benéz az alomba (van rajta ajtó) és elindul a szobák felé. Ha ezt észrevesszük, betesszük az alomba, és akkor ott végzi el a dolgát. Ezért kipróbáltuk, hogy levettük az ajtót, hátha túl zárt, kellemetlen bent a levegő stb… De ugyan úgy az ágyra sikeredett a nagydolog! Van 2 macskánk, akik kinti benti cicák, velük nincs gond, kikéretőznek. Őt is megpróbáltuk, hogy naponta többször kitesszük, de semmi. igazából azt szeretnénk, hogy benti cica legyen, mert nagy forgalmú út mellet lakunk, ahol sajnos már ütötték el cicánkat. Ill. ő egy Brit Rövid szőrű cica, és nem szeretnénk, ha valaki eltulajdonítaná! Valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a megoldás? Nem szeretnénk tőle ezért megválni, de nagyon kellemetlen így az élet vele!

 5. Szia Mónika! Ha a cica többfelé, távol az alomtól kakil a lakásban, akkor általában nem arról van szó, hogy baja van az alommal. Ilyenkor jelöl. A kérdés, hogy miért érzi ennek szükségét? Nagyon nehéz bármi okosat írni a távolból, de működhet, ha sok-sok lehetősége van a cicának arra, hogy a szagát otthagyja itt-ott a lakásban, persze kakilás nélkül, mondjuk kaparászással. (A cicák ezzel is jelölnek, ott marad a szaguk a megkapirgált tárgyon.) A cicák akkor érzik jól magukat, ha a territóriumuk erősen az ő szagukat árasztja 🙂 Így a kaparászási lehetőségek bővítése (hogy ne a kanapé legyen az áldozat) néha eredményt hoz önmagában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük