Költözés (Judit kérdése)

Egy hónapja költöztünk. A barátságos, kedves, bújós cicusunk azóta retteg az új lakásban, tőlünk is menekül. Türelmesen várunk, de a helyzet nem javul. Vettünk Feliway hormonos párologtatót is. Mit tehetünk, hogy visszakapjuk a cicánkat?

Beküldte: Judit, 2018. nov. 12.

Szia Judit! Örülök, hogy írtál, Zoe macska vagyok, a gyakornok. Azt javaslom, hogy építsetek a cicának bázist. Tehát: egy szobát kapjon a kolléga, talán a legjobb lenne a hálótok, amennyiben veletek szokott aludni. Zárt ajtó, itt egyen, igyon, ideiglenesen az almot is vigyétek be. Meg persze cicabútort kaparászni, pihenni. Éééés… (első körben) nagyon fontos, hogy legyen egy dobozkája, ahol elbújhat a világ elől. (Cicahordozó is jó, persze nyitva.) Egyelőre hagyjátok, hogy ő közelítsen felétek, ti inkább ne kezdeményezzetek. Na, és akkor a következő lépés: ha a bázison már jól érzi magát, kezdjétek tágítani az életterét. Lassan, fokozatosan, szobáról szobára.

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  4 hozzászólás: “Költözés (Judit kérdése)

  1. Azért érdemes lenne az okon is elgondolkozni. Az egyik tipikus eset a teljesen új vagy frissen felújított lakás, ahol az állatok még akkor is érzik a furcsa szagokat, amikor mi, emberek már nem. Sajnos, ez ellen nehéz tenni, pláne télen, de tényleg csak a szellőztetés segíthet. Szóval, próbáljátok minél gyakrabban. A másik lehetőség egy korábbi lakó. Mármint állati. Elég nehéz annyira kitakarítani, ami megfelel az érzékeny cicaorrnak. Mégis: ha előttetek is élt a lakásban állat, a sok-sok nagyon alapos takarítás meg fogja hozni az eredményt. Tudom, tudom 🙁

  2. A költözés borzalmas trauma nekünk, cicáknak! Egyetértek a gyakornokunkkal, csak szeretném kihangsúlyozni, hogy az általa leírt javaslatok első körösök! Ha néhány hét után nem hoznak eredményt, bizony, újra kell írnod! De innét üzenem, hogy bízom cica társamban! Hajrá!

  3. Erzsébet vagyok. Szeretnék tanácsot kérni. 2021 májusában örökbe fogadtam egy kb 6 éves ivartalanított kandúr cicát. A gondozók mondták, hogy nagyon félénk, de én már több macskát is megszelídítettem, ezért bátran hazahoztam. 3 hónapig a kanapé ágynemütartójában lakott és csak enni és a dolgát elvégezni jött elő. Fokozatosan megjelent a szőnyegen, fotelba, kanapéra feküdt, de ha járkáltam a lakásban azonnal elbújt.
    Egy idő után, ha enni kapott megengedte, hogy simogassam, még dorombolt is. A mai napig nem enged magához közeledni. Vettem nyugtató cseppeket, feromonos párologtatót, de nem lett barátságosabb Nagyon türelmes vagyok vele, beszélek hozzá, de mindhiába. Ha enni kér akkor nyávogva figyelmeztet. Az állatotthonban azt mondták, hogy egy telephelyről került hozzájuk. Gondolom ott nem simogatták, legfeljebb enni kapott.
    Szerintetek van remény, hogy valaha is megbarátkozik velem? Egyedül élek a lakásban.

    Várom szíves tanácsotokat.

  4. Szerintünk van, de ezért aktívan tenni kell. Nehéz így a távolból, ennyi információ alapján bármit mondani, azért próbálkozunk. Tehát jól értem, jelenleg, ha enni kap, engedi a simizést? Mert ez nagyon jó jel. Erre muszáj rákérdeznem a további válasz előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük