Nagy cica mellé kicsi (Vanda kérdése)

Sziasztok! Nekem egy olyan problémám van, hogy van egy másfél éves ivartalanított cicusunk és három napja hazahoztunk mellé egy 5 hetes kislányt, a mai nap dobozban megmutattuk a nagyobbnak a kicsit és nagyon fújtak egymásra. Olvastam, hogy sok idő és sok türelem kell viszont nem tudom, hogy mikor engedhetem őket össze vagy hogy mit is csináljak a szagminta mutogatáson kívül. Esetleg valami tanácsot kaphatnék?

Beküldte: Vanda, 2020. 11. 20.

Nekünk, cicáknak ez bizony nem egyszerű, osztozkodni a területünkön! Szóval, időre van szükségünk, az biztos. Nagyon jól kezdtétek, a szagminta mutogatása szuper ötlet. Egyébként, légyszi, egy kis időre tegyetek külön szobába, vagy, ha kérhetném, akkor azt a kis izét rejtsétek el a nagy elől. Én már kétszer is átéltem ezt, tudom, mit beszélek, szegény nagy cica! Kezdetben lehet etetni őket az ajtó két oldalán, persze csupa finom alutasakossal! (A gazdi meg itt bököd, hogy ne állítsam be kötelezőnek az alutasakost, de hát mit tehetnék? Az alutasakos a macskamódi és kész!) A lényeg, hogy ha már így gond nélkül esznek, akkor jöhet a nyitott ajtó. Csupa finom falattal! (Alutasakos, alutasakos, alutasakos!) Persze először távolabbról, aztán lehet közelíteni. Üdv.: Kaylee

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  6 hozzászólás: “Nagy cica mellé kicsi (Vanda kérdése)

 1. Picit kiegészíteném Kaylee cicát 🙂 Az a trükk, hogy találjatok lehetőséget, hogy a cicák lássák egymást, anélkül, hogy fizikailag találkoznának. Rovarháló, üvegajtó… vagy mi pl. a gyerek járókáját használtuk lefordítva. Csak a kicsi fért át a rácsokon, ő ott volt, a nagyok nem. Így aztán meg tudtak barátkozni egymással. Egyébként egy kis fújkálástól nem kell megijedni! Valószínűleg elkerülhetetlen, és ha több nem történik, nincs gond. Majd a későbbiekben figyeljetek arra, hogy a kicsit lefárasszátok, hogy ne a nagyon töltse ki minden energiáját. Azt az idősebb cicák nem szokták értékelni.

 2. Sziasztok!
  Nem tudom működik e az oldal, de egy próbát megér.
  Nekem 5 éve van egy nagycicám, most vasárnap hoztam mellé egy kicsit, hogy legyen tárasága ha én nem vagyok, gondoltam jó ötlet.
  Igaz, hogy még csak 2 nap telt el, de félek, nehogy a nagy elvaduljon.
  Ha meglátja a kicsit fúj, hörög és elrohan elbújik az ágy alá. Érdekli mert nézi, de ha megmozdulok, vagy a pici cica rögtön elrohan.
  Már néha rám is fúj, vagy odakap.
  Van értelme folytatni, kitartóan vagy ha ilyen a reakció akkor esélytelen és csak még jobban elvadul a nagy?
  Köszönöm
  Fruzsi

 3. Szia! Nem esélytelen egyáltalán, két nap rövid idő, a cicák összeszoktatása pedig akár hetekbe is telhet. Fokozatosnak és türelmesnek kell lenni, javaslom, hogy a pici cicát zárd be egy szobába, és lassan, apró lépésenként végezd az összeszoktatást. A nagy ezt úgy éli meg, hogy betolakodó érkezett a területére. Territoriális, területvédő lényként ennek nem szoktak örülni a macskák. De képesek megszokni egymást, sőt, az összebújva alvás se lehetetlen, persze nincs is rá garancia.

 4. Kedves Xénia!

  Cica összeszoktatáshoz szeretnék konkrét javaslatokat/segítséget kérni.

  Van egy 5 hónapos fiú cicánk, aki mellé hoztunk egy 2 és fél hónapos szintén fiú cicát.
  A megérkezésekor a picit letettük a nagyobb mellé, megszagolták egym, majd elkezdtek csalódni. Ezt követően a pici a hálóba került a nagyobb a nappaliban van. Szagmintát igyekszünk cserélni (egyik majd a másik megsimogatása, játék csere, stb.), de nincs változás. A nagy egyszer a kicsire mászott, átfogta és a fejére ráfogott, egyszer oldalról fogta át, csapkod. A kicsi van hogy fúj, de pl tegnap rákapott a nagy fejére. Szerencsére nem volt sérülés. Az olvasott egymást látva etetés sajnos nem kivitelezhető. Meglátják egymást és egymást akarják csapkodni.
  Eddig 1 hét telt el a kicsi érkezése óta. Tegnap nézték egymást játék közben (q kicsvelem volt a kanapén, és a párom játszott a naggyal, majd a kicsivel játszottam, és a nagy volt a párom ölében). Azt követően kapott a kicsitől a nagy a pofijára egy csapás, amikor próbáltuk közelíteni őket.

  Konkrét megoldási javaslatokat szeretnék kérni, nem csak általánosajat.
  A szagminta cserén, a külön helyiségben tartáson, a cicák fokozatos közelítésén már túl vagyunk.

  Nem arról van szó, hogy elbújnak, hanem egymásnak mennek sajnos. Eddig mindig volt kontroll, nem tudjuk, mi történne, ha mind a 2 cicát egyszerre elengednénk a nappaliban.

  Köszönöm a választ.

 5. Szia! Lehet, hogy már túl is vagytok a nehezén. Minden esetre sajnos csalódást fogok okozni, mert ennyi információ alapján, ezen a fórumon lényegében csak általánosságokat lehet mondani. Azokat viszont, ahogy látom, már elolvastad 🙂 Annyit azért írnék, hogy türelem, akár hetekig is eltarthat. Amit gyakran látok hibának, és nem tudom, nálatok mi a helyzet: az egyik cica mindig az egyik szobában, a másik a másikban van. Így lényegében az lesz a területük, és persze, hogy zokon veszik, ha másik cica kerül a közelbe. Nektek pedig az kell, hogy a lakás közös területté váljon. Szóval érdemes cserélgetni a helyeket.

 6. Sziasztok,
  Nem tudom,hogy működik e ez az oldal, de hátha.
  Már 1 éve van cicám (Most lesz egy éves) és tegnap hoztunk mellé egy kis cicát( fiú). Amit a nagyról tudni kell az az hogy ki lett kasztráltatva (amúgy lány macska) és egyszerűen nem viseli el a kis cicát fújtat,karmol,agresszívan viselkedik és velünk is agresszívan viselkedik karmol,fúj. Mit lehetne tenni hogy megszokják egymást?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük