A macskám védelmében – a toxoplazmózisról

Sok cica végzi a menhelyen (rosszabb esetben az utcán), amikor gazdasszonya terhességi tesztje pozitív lesz. A bűnös a toxoplazma gondii, egy egysejtű parazita, ami azzal szerzett kétes hírnevet magának, hogy vetélést, illetve, ha a baba mégis megszületik, súlyos károkat (vízfejűség, vakság, süketség, szellemi visszamaradottság) okozhat. Nézzük meg közelebbről: érdemes félni? Veszélyben a magzat?

Először is, néhány alapfogalom:

1. Végleges gazda: az a faj, amiben a toxoplazma gondii ivaros szaporodást folytat.

2. Köztigazda: a végleges gazda bélsarával ürülő ún. oocystákat (szájon át) más fajok veszik fel. A kifejlődő alakok bennük ivartalan szaporodást folytatnak. Újabb oocytákat nem képeznek, helyette betokosodnak (becisztásodnak) a fertőzött alany szöveteiben.

A Toxoplasma gondii végleges gazdái kizárólag a macskafélék. (Nem, a tengerimalacod nem, akkor sem, ha a nőgyógyászod orvosi tekintélye minden erejével állítja.) A fertőzött cicusban oocyták képződnek, melyek a bélsárral kerülnek napvilágra. A folyamat kb. 10 napig tart, eddig ürülnek a kórokozó e kezdeti alakjai. És csak az első fertőzést követően, a későbbiekben soha! Az oocytáknak 1-5 napra van szükségük, hogy megérjenek. Ha ezt követően madarak, rágcsálók, emlősök szervezetébe jutnak, akkor ivartalan szaporodásba kezdenek. A gazda immunrendszerének persze lesz egy-két szava. A parazita csak nyugvó, betokozódott állapotban maradhat fenn. Némely egérből aztán macska-vacsora lesz, a lárvák aktiválódnak, és ha a cica védekező rendszere hagyja (tehát életében először találkozik a kórokozóval), kifejlődnek, majd szaporodni kezdenek.

És ha az oocyták emberbe jutnak? De hogyan is?

1. Macska-széklettel való érintkezés útján: szennyezett zöldségek, gyümölcsök, homokozók (igen, akkor is elkaphatod, ha évtizedek óta egyetlen cicus közelében sem jártál!), elhanyagolt alom

2. Fertőzött hús elfogyasztásával (csirke, marha, sertés)

A toxoplazma számára köztes gazdát jelentünk, ezért bennünk csakis ivartalan szaporodásra képes. Meg is teszi. Ha sikerül becisztásodnia (nem magától értetődő), akkor pedig vár, vár és vár… mifelénk hiába, hiszen nem számítunk a cicuskáink préda-állatának. Különösebb problémát nem okoz; egészséges immunrendszerű ember legfeljebb enyhe, megfázás-szerű tüneteket tapasztal. Feltéve, hogy már kinőtt az embrió/magzat korból. Amennyiben nem (tehát az anyja épp terhes vele), sajnos bele is halhat a találkozásba.

Figyelem! Leendő babád csak akkor van veszélyben, ha életed első fertőzésén esel át! A továbbiakban az immunrendszered azonnal felismeri a betolakodót, és elbánik vele! Ne aggódj! Biztonságban a trónörökös.

Oké. Terhes vagyok, cicám van, és aggódom. Mi a teendő? – kérdezheted.

1. Kérj vérvizsgálatot! Kimutatható, hogy találkoztál-e már a parazitával. A betegségre specifikus IgG ellenanyagok jelenléte esetén a válasz egyértelműen igen. Ez esetben elfelejtheted még a szót is: toxoplazma.

2. Ha kijárós a macskád, kérd meg az állatorvosodat, hogy tesztelje! Egy korábbi fertőzés a cicák esetében is biztosan felderíthető. Ha Cirmi már letudta a dolgot, nyugodtan beengedheted az ágyadba is, nincs félnivalód! (Nem, a macskák nem ássák ki más cicák ürülékét, bele sem lépnek, és nem hurcolják be a házba!)

3. Ha még nem estél át a betegségen, érdemes rendszeresen (havonta) vizsgálódni a terhességed alatt. Az IgM ellenanyagok 2 éven belüli, az IgA-k pedig akut fertőzésre utalnak. Ha ez utóbbiak értéke emelkedett, akkor se ess kétségbe! A te fertőzésed nem egyenlő a magzatodéval. Valószínűbb, hogy a baba egyáltalán nem került kapcsolatba a parazitával, mint hogy igen, különösen, ha a terhességed legelején jársz. Arról nem is beszélve, hogy létezik gyógyszer, ami kiküszöböli/mérsékli a káros hatásokat. De a legjobb megelőzni a bajt. Tehát:

– Kijárós szőrmók esetén, ha ő még toxoplazma-ártatlan: a férjed takarítsa a macskaalmot! (Ha van egyáltalán.)

– Tisztítsd meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket! (Étteremben kerüld a fogyasztásukat, semmi garancia…)

– A nyers húst gumikesztyűben fogd meg!

– Csak hőkezelt húst fogyassz! (Minimum 80 fok, legalább negyed óráig!)

– Külön vágódeszkát és kést használj a húsoknak!

– Kertészkedés csak kesztyűben!

– Az apja vigye a homokozóba a nagyobbikat!

– Kézmosás, kézmosás, kézmosás… meleg vízzel és szappannal, ha hússal, zöldséggel vagy földdel érintkeztél!

– A macska ne kapjon nyers húst!

Összességében: felesleges menhelyre adni a macskát, csak azért, mert gyereket vársz! Ha megnyugtat, tiltsd ki a hálószobádból, simogasd kevesebbet – de ne mondj le róla!

Bonus: akár szereted a cicákat, akár nem, tehetsz a toxoplazma ellen! A Zárjuk be a kóborgyárat Facebook csoport például az utcamacskák ivartalanítását tűzte ki célul. Minden adománynak örülnek 🙂

Érdekességek

Parasites makes mice lose fear of cats permanently

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  6 hozzászólás: “A macskám védelmében – a toxoplazmózisról

  1. Kizárt 🙂 Először is, ahhoz, hogy bárkit megfertőzz, neked is el kell kapnod. Ez pedig lehetetlen. Nem jársz ki, nem vadászol, nem kapsz nyersen húst. Zöldséget meg nem eszel, se mosva, se mosatlanul. Ha kölyökként át is estél a betegségen, már nem üríted a kórokozót. (Ugye, az csak 10 napig tart, ld. a bejegyzést.)

  2. Nem fog megtörténni, de csak a gondolatkísérlet kedvéért nézzük meg. Ebben az esetben azokra jelentesz némi veszélyt, akik maguk még nem estek át toxoplazmózison. Rájuk is csak akkor, ha abban a bizonyos 10 napos periódusban vagy. Azon belül is, az illetőnek kb. kézzel kellene kiszednie a kakádat az alomból, és utána lenyalogatnia saját magát. Persze, miután 1-5 napig érlelgette. (Ennyi idő kell a toxoplazma kezdeti alakjának, hogy fertőzőképessé váljon.)

  3. Én azt olvastam, hogy a toxoplazmával fertőzött rágcsálók kevésbé félnek a cicáktól.

  4. Ügyes cica vagy, jól emlékszel! Az érdeklődők a bejegyzés végén találják a linket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük