Tejet a cicának?

Összegezve: felesleges és gyakran káros.

Igaz, sok rajzfilmben, amiben cicák szerepelnek, tejet isznak. Mint itt:

Macskarisztokraták: tejivó cicák

De az a helyzet, hogy a felnőtt cicák nagyobbik része laktóz érzékeny. Ez azt jelenti, hogy hiányzik a szervezetükből az az enzim (a laktáz), amely lebontaná a tehén, illetve kecsketejből származó tejcukrot. Így, ha ez utóbbi a szervezetükbe jut, hasmenés lehet a végeredmény. (Azt pedig, ugye, nem akarod?)

Adj vizet a macskádnak, naponta frisset, tökéletesen megfelel neki! (Vagy, ha ragaszkodsz a tejhez, vásárolj laktózmentes változatot.)

Ha elárvult, még szopós korban lévő szőröskéket szeretnél felnevelni, akkor speciális tápszerre lesz szükséged, nem tehén vagy kecsketejre! Érdeklődj állatboltban vagy az orvosnál.

 

Ha tetszett, oszd meg! Ezzel a Facebook oldalára kerülsz, és jönnek a sütijei is 🙂

  2 hozzászólás: “Tejet a cicának?

  1. Totális hülyeség! Ne haragudj. Lehet, hogy érzékenyek, ezt nem tudom, de tapasztalatom van. Születésem óta mindig vannak macskáink, és imádják a tejet, remegnek érte, van, hogy a húst is otthagyják a tejért. A trükkje annyi, hogy fele víz, fele tej arányban add nekik.

  2. De hát én nem azt írtam, hogy nem szeretik! Azt írtam, hogy sokuk laktózérzékeny, náluk a tej gyomorfájást, hasmenést okozhat. Amúgy a laktózérzékenység nem olyan, hogy van vagy nincs, van, akit csak kicsit, másokat jobban érint. Lehet, hogy a te cicáid nem érzékenyek, de az is lehet, hogy a felére hígított tejet még képesek tolerálni… a lényeg, hogy szükségük a cicáknak nincs tejre, de ha nem okoz panaszt, akkor végül is mindegy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük